Lärarnas tips: bästa presenterna till avslutningen

Så här års brottas många av Sveriges klassföräldrar med samma fråga: vad köper vi till läraren? Skolavslutningen närmar sig och alla (eller i alla fall de flesta) är överens om att det vore fint att visa sin uppskattning med en liten present från klassen. Men vad köper du till någon som du egentligen inte känner och som redan fått allt av tidigare klasser? För att du ska slippa gissa så har vi pratat med tre lärare och samlat ihop deras bästa tips.

Men först: Presenter till skolpersonal kan vara en laddad fråga. Det finns lärare som absolut inte vill ha några gåvor då de tycker att det är onödigt och att de redan får lön för att göra sitt jobb. Och en del föräldrar håller med. Dyra gåvor kan dessutom ses som mutor eller behöva förmånsbeskattas av den som tar emot dom. Och på vissa skolor är det inte tillåtet med lärargåvor. Trots detta är det mer en regel än ett undantag att klassföräldrar så här års sliter sitt hår och jagar runt på jakt efter den perfekta presenten. Och de flesta lärare får presenter, vare sig de tycker att det behövs eller inte.

Hanna är lärare på lågstadiet och hon får i princip alltid presenter, både från klassen och från enskilda elever:

Jag och de övriga i personalen som är knutna till klassen brukar få samma sak, och utöver det så brukar fem till sex elever i klassen ha med sig något eget. Det kan vara allt från en blomma från trädgården till en flaska prosecco eller en fin handtvål.

Hannas tips till klassöräldrar är försöka hitta något som kan vara användbart under det stundande lovet, eller något som blir lite personligt.

– Jag fick en jättebra present i somras. Det var ett sommar-kit i form av en tygpåse med solkräm, bok, picknickfilt och en flaska prosecco. Och en annan gång fick jag ett par joggingskor, det visade att de fattat vem jag var!

Andra presenttips från Hanna är presentkort på bokhandeln eller någon form av upplevelse. Men det är egentligen inte själva presenten som betyder mest utan hur den lämnas över. Så ett annat tips till klassföräldrarna är att förbereda sig och lämna över presenten tillsammans med några snälla och väl valda ord – det betyder mycket efter en termins hårt arbete.

En annan populär och uppskattad terminsgåva är olika upplevelser kopplade till mat. Kristina är lärare på högstadiet och hon får ofta ätbara presenter.

– En gång fick jag och två andra handledare på skolan en så kallad food-walk. Det var en guidad promenad i stan med sju restaurangbesök på fyra timmar, det var en fantastisk upplevelse. Jag också fått presentkort på Urban Deli (reds anm: en kombinerad restaurang och matbutik) vilket jag blivit väldigt glad för.

Tomas är också lärare på högstadiet. Även han tipsar om att satsa på något ät- eller drickbart, så som ett presentkort på en restaurang eller delikatessbutik. Men den present han uppskattat mest genom åren var något helt annat:

– En gång fick jag en kakburk i form av dödsstjärnan från Star wars, vilket passar mig perfekt. Det är alltid trevligt med något som är lite mer personligt, det kan ju också var en bok av en författare som eleverna vet att jag tycker om.

Fler exempel på uppskattade terminsgåvor:

  • Korg med delikatesser
  • Paket med fin choklad, te eller kaffe
  • En vacker växt
  • Presentkort
  • Restaurangbesök
  • Ett situations- eller säsongsanpassat kit – til exempel ett strand-kit eller “gå ut i skogen”-kit
   • Något praktiskt och användbart, exempelvis en termosmugg
   • Sportprylar – exempelvis golfbollar och joggingskor
  • En spabehandling

Läs också:

Så mycket lägger andra på presenter till läraren

“Allt fler lärare avstår sin julgåva”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *