Då blir klasskassan skattepliktig

Du är inte bara förälder till en hel klass – du förväntas också ha full koll på regelverket för inkomstskatt och momsplikt i din nya roll. I alla fall om ni planerat att tjäna pengar till klasskassan. Men du kan pusta ut – vi hjälper dig! Så efter att ha rådgjort med Skatteverket kan vi nu berätta att det är helt okej att sälja grejer för att dra in pengar till er klasskassa utan att betala moms och skatt – så länge ni håller er under gränsen för när en inkomst blir skattepliktig.

Gränsen för inkomståret 2018 är 19 247 kronor, och det är per barn. Så om ett barn skulle tjäna mer än totalt 19 247 kronor (privat och till klasskassan) under 2018 så ska det alltså redovisas som inkomst i vanlig ordning. Här kan du läsa mer om vad Skatteverket säger om inkomsskatt.

Det är också bra att känna till att om klassen utför någon form av enklare arbete på uppdrag och skolan står som betalningsmottagare behöver utbetalaren inte göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter på ersättningen för elevernas arbete.

Arbetet ses då som ett led i utbildningen på grundskole- eller gymnasienivå, och skolan får fritt använda pengarna för skolresor eller liknande gemensamma ändamål. Läs mer om ersättning till skolklasser hos Skatteverket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *