Så mycket lägger andra på presenter till läraren

Utöver det rent praktiska bestyret med att samla in pengarna så riskerar klassföräldern att hamna i blåsvädret när kommer till hur mycket som är rimligt att samla in till en terminsgåva. Och vår erfarenhet är att det kan bli ganska tuffa diskussioner. Så vi på klassforalder.nu beslöt oss för att hjälpa till – så gott det går. Vi vände oss till likasinnade, det vill säga andra föräldrar med skolbarn, på Facebook och ställde frågan: hur mycket tycker du är lagom att bidra med per familj till en klassgemensam present till läraren i slutet av terminen?

52 procent av de svarande uppgav att de tycker att det är rimligt med mindre än 50 kronor, och resterande 48 procent att det var rimligt med 50 kronor eller mer.

De fick dessutom frågan om de någon gång köpt en egen present (från bara sitt barn) till barnets lärare. Där uppgav 69 procent att de gjort det och 31 procent att de aldrig gjort det.

Viktigt att komma ihåg när det börjar pratas om insamling är att finns lärare som absolut inte vill ha några gåvor då de tycker att det är onödigt och att de redan får lön för att göra sitt jobb. Och en del föräldrar håller med. Dyra gåvor kan dessutom ses som mutor eller behöva förmånsbeskattas av den som tar emot dom. Och på vissa skolor är det inte tillåtet med lärargåvor. Trots detta är det mer en regel än ett undantag att klassföräldrar så här års sliter sitt hår och jagar runt på jakt efter den perfekta presenten. Och de flesta lärare får presenter, vare sig de tycker att det behövs eller inte.

Informationen kanske inte löser alla dina bekymmer med insamlingen men förhoppningsvis så ger den dig lite inspiration och argument.

Läs också:

“Allt fler lärare avstår sin julgåva”

Då får du samla in pengar i klassen

Lärarnas tips: bästa presenterna till avslutningen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *