Bankens bästa råd om klasskassor

Klart klassen ska ha en klasskassa. Men hur gör man? Stoppar man pengarna i en burk? Sparar på den egna lönekontot? Vi frågade sex svenska banker vad de ger för råd till klassföräldrar som står inför utmaningen att på bästa sätt rigga en klasskassa till barnen.

Vi frågade hur du på bästa sätt kan lägga upp och administrera en gemensam klasskassa – om det går att skapa ett konto till en skolklass eller om de rekommenderar att någon förälder i klassen har kassan kopplad till sitt eget konto. Eller om det finns något ytterligare fiffigt sätt som banken kan erbjuda. Och vad det finns för för- respektive nackdelar med de alternativ som banken ser. Så här löd deras svar:

Nordea:

“Vi har tyvärr ingen separat tjänst för klasskonton. Det bästa alternativet vi har är att någon av er öppnar ett personkonto i ert namn (någon av er) och sedan anger en annan som medkontohavare så att ni är två stycken som kan bevaka det så att det inte sker några oegentligheter med barnens pengar. Kontot kan du öppna själv via internetbanken.

Ni kan sedan ändra namnet på kontot till Klasskonto eller någonting i den stilen.

Nackdelen är att alla som är klassföräldrar inte kommer ha tillgång till kontot, men det kanske är lika bra beroende på hur nära relation ni har med varandra? Det är någonting ni klassföräldrar måste komma överens om.”

Swedbank:

“Vad bra att du hör av dig när du har frågor kring att öppna ett konto till klassen. När det gäller att öppna ett konto för klassen så öppnar vi ett vanligt privatkonto där man kan lägga till flera kontohavare. Vilket gör det möjligt för fler föräldrar att hantera kontot och det finns en säkerhet i att en enskild inte kan förbruka dessa pengar utan någon annans insyn på kontot.
För att öppna ett sådant konto krävs samtliga tilltänkta kotnothavares godkännande så ni kan antingen komma in gemensamt på ett kontor eller lämna fullmakt. Det krävs dock att samtliga föräldrar som ska vara med som kontohavare är eller blir kunder i banken.
Hör gärna av dig om du har några frågor eller funderingar!”

Ikanobanken:

“Tack för ditt mail. Jag skulle i detta fall rekommendera er att vända er till en annan bank, då våra produkter är mindre lämpliga för detta ändamål. Hos oss kan man öppna ett sparkonto, med fria in- och uttag, kontot måste dock vara kopplat till en eller två enskilda personer. Således får dessa en/två personer fri disposition över pengarna.”

SBAB:

Tack för att du hör av dig till oss. Jag kan tyvärr inte ge dig något råd kring hur ni ska göra eller hantera frågan om klasskonto eller hur man på bästa sätt hanterar ett konto tillsammans på det sättet. Men jag kan förklara lite mer vilka möjligheter som finns hos oss.

Det går inte som skolklass i sig att öppna ett sparkonto på SBAB. De som kan öppna konto hos oss är företag, föreningar eller privatpersoner. Ett alternativ för er är i så fall att ett par klassföräldrar öppnar ett gemensamt konto hos oss, som privatpersoner. På det viset är ni flera som kan hantera kontot och inte bara en enskild person. Det är möjligt med upp till fyra kontohavare på ett sparkonto. Och kontot kommer då ägas av de som står som kontohavare, alltså inte klassen i sig.

På vårt sparkonto får ni 0,60% ränta, fria uttag och inga avgifter. Ni kan alltså sätta in och ta ut så mycket pengar ni vill.

Hoppas det här gav er lite mer information.”

Handelsbanken:

“Vi på Handelsbanken Facebook kan tyvärr inte hjälpa till med att rådge dig i dessa frågor. För att få hjälp i ditt ärende behöver du ta kontakt med ditt lokala Handelsbankskontor. Om du inte vet vilket kontor som ligger dig närmst kontrollerar jag gärna detta åt dig och tar fram deras kontaktuppgifter.
Ha en bra dag!

SEB:

“Klasskonto öppnas på kontor, om exempelvis du behöver göra en överföring från klasskontot så kan du bara göra det till dina egna konton. Men du kommer inte kunna göra överföringar direkt från klasskontot till andra konton. Du behöver ha med giltig ID-handling när du öppnar kontot.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *