7 tips som räddar klassfesten

Bara tanken på att hålla i en klassfest kan få den mest erfarna och modiga klassföräldern att börja darra. Ansvaret och förväntningarna är skyhöga.

Spontanitet och kreativitet i all ära – men nyckeln till en lyckad klassfest är planering och struktur. Här är områdena du behöver ha koll på:

  1. Tillfället. Undvik en fredagkväll då både barn och klassföräldrarna är helt slut efter en lång skol- arbetsvecka. Anpassa tiderna för festen utifrån hur gamla barnen är – och tänk på att det kan se väldigt olika hur länge barnen i klassen får var uppe på kvällarna. Så lägg lite tid på att hitta rätt nivå.
  2. Tiden. Låt festen hålla på i max två timmar. Full fart kort tid är betydligt bättre än utdraget och trötta barn.
  3. Lokalen. Välj en lagom stor lokal som samlar barnen, inte sprider ut dom.
  4. Lekarna. Blanda lekar och aktiviteter i stationer och grupper med gemensamma aktiviteter för alla barnen. Undvik fri lek så långt det går.
  5. Upplägget. Börja med att dela in barnen i grupper och kör aktiviteter/lekar i stationer – det kan vara exempelvis olika tävlingar eller pyssel. Bryt för mat eller fika och avsluta med en gemensam aktivitet som samlar/enar alla barnen.
  6. Ansvaret. Är ni flera klassföräldrar så har ni mycket att vinna på att ha tydliga roller under festen. Förslagsvis så är en förälder lekledare och fokuserar i första hand på det, en förälder håller koll på barnen i stort – att alla får vara med och att hjälper till om någon slår sig, behöver gå på toaletten eller liknande. En förälder ser till att rodda med det praktiska, exempelvis att förbereda för nya lekar, hålla koll på tiden och fixa med fikat.
  7. Syftet. Ett viktigt syfte med en klassfest är att bidra till att skapa sammanhållning i klassen och att barnen ska lära känna varandra bättre, så slå inte ihop er klassfest med andra klassers fester. Och bjud inte med syskon eller andra kompisar till barnen till klassfesten då det påverkar gruppdynamiken.

Läs också:

Klassfesten som enade klassen

7 bästa aktiviteterna med klassen – enligt kidsen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *