Barnens favoriträtter blev till klirr i kassan

Klasskassan fyller som bekant inte sig själv – men de flesta klasser vill gärna vid något tillfälle göra en resa, åka ut på utflykt eller liknande. Och då behövs det pengar i klasskassan.

Alltså blir en av de största och viktigaste uppdragen för en klassförälder att hjälpa till att dra in pengar. Men ideérna på roliga aktiviteter som genererar pengar brukar ta slut ungefär i tvåan. Och långt ifrån alla föräldrar och barn är särskilt pigga på att låta barnen går runt och knacka dörr för att sälja saker – så vår erfarenhet är att en stor del av salamikorvarna, kakburkarna, tubsockorna och saffranspaketen istället säljs i lunchrummet på föräldrarnas arbetsplatser eller via föräldrarnas konton i sociala medier. Eller så köps hela partiet till slut upp av föräldern själv. Det här ville klassföräldrarna i klass 2 A på Järla skola i Nacka ändra på. Så de beslutade sig för att göra en kokbok tillsammans med barnen och sälja den till förmån för klasskassan.

Vi behövde få in pengar till en klassresa och tyckte att det kändes roligare för alla inblandade att skapa något eget än att tvinga grannar och arbetskamrater att köpa produkter de egentligen inte vill ha, berättar Yasemin Sagnak, dåvarande klassförälder i 2 A.

Hon berättar att det också var viktigt att skapa något där alla fick vara delaktiga, både föräldrar och barn.

– Vi ville att det skulle vara roligt och att vuxna och barn skulle kunna känna sig stolta. Barnen fick även illustrera sina recept i skolan och rösta om vilken bild vi skulle ha på omslaget.

Och resultatet blev över förväntan, projektet drog in nästan 12 000 kronor till klasskassan.

Boken blev jättefin och pengarna strömmade in! Vi tajmade det så att boken blev klar några veckor före jul och det blev en given julklapp, berättar Yasemin.

Men boken var inte bara en kassasuccé utan även något som hon haft användning av – på riktigt.

Nu ett år senare använder vi fortfarande recepten, och boken fungerar som ett minne från lågstadieklassen.

Men vad krävs då för att göra en egen kokbok i klassen? Yasemin berättar att det  var väldigt roligt, men inte så enkelt som de kanske trott. Lyckligtvis kunde de sätta ihop en grupp med kompetens inom formgivning, projektledning, språkgranskning och en hel del administration.  

Vi var fyra klassföräldrar som höll i projektet. En av oss hade erfarenhet från att tidigare ha genomfört ett sånt här projekt och bidrog med en plan för hur vi skulle gå tillväga. En ansvarade för försäljningen, två projektledde och skötte kontakten med föräldrarna samt hjälptes åt att renskriva alla recept och en förälder fixade med att skanna in alla bilder och skötte kontakten med tryckeriet, berättar hon.

– Och så hjälpte en förälder i klassen till med att bygga ihop själva kokboken.

Projektet flöt på bra men givetvis så fanns det utmaningar. Inte minst att hålla deadline och att tjata in alla recept från föräldrarna. Men även administrationen vad stundtals utmanande.

Det gäller att hålla tungan rätt i mun när man ska para ihop 25 bilder med rätt recept och så vidare. Man måste också ha koll på hur många böcker varje familj vill köpa, så att man låter trycka upp rätt mängd, berättar Yasemin.

Vad tyckte barnen?

Barnen var väldigt engagerade och stolta över resultatet. När böckerna var klara så hade vi en boksläpp-fest i klassrummet vilket de tyckte var jättekul. Att de dessutom tjänade ihop så mycket pengar att det räckte till varsin biocheck i avslutningsgåva gjorde inte saken sämre.

Skulle du göra om det?

Helt klart! Vi håller som bäst på att planera ett liknande projekt i storebrors klass.

Tips till dig som ska göra en kokbok:

  1. Mixa kokboken. För att få en bra blandning av recept så kan du be varje familj skicka fler förslag, så kan du som klassförälder välja ut recept så ni får en bra blandning. En kokbok med 24 recept på pannkakor är troligen mer svårsåld och mindre användbar än bok med en bra mix av recept.
  1. Involvera skolan. Prata med läraren och berätta vad ni vill göra. I vårt fall så fick vi komma och rita med barnen på skoltid vilket underlättade något enormt för projektet då vi fick in alla teckningar på en gång, och vi kunde fånga upp de barn som saknade recept. Vi kunde även ha boksläpp-festen i skolan då de tyckte att det var ett så kul projekt.
  1. Kommunicera och skapa engagemang. Håll klassen och föräldrarna informerade löpande under hela projektet. Och lägg lite extra krut på att förankra projektet och berätta varför det är en bra idé och varför ni valt att genomföra projektet. Det kommer ni ha glädje av hela vägen. Var tydlig med vad som förväntas av föräldrarna vid olika tidpunkter och hur det går i projektet. Och var generös med att visa hur det blir!
  1. Realistisk tidplan. Allt tar längre tid än man tror. Inte mins när du är beroende av att hela klassen levererar enligt tidplan. Så se till att ha luft i planeringen för tjat och oförutsedda händelser.
  1. Tydliga ansvarsområden. Dela upp arbetet mellan klassföräldrarna och bestäm vem som ansvara för vad redan i början av projektet.
 1. Välj tryckeri med omsorg. Priserna och leveranstiderna varierar väldigt. Så gör din research ordentligt innan du bestämmer dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *