Klassfesten som enade klassen

Kuddkrig, övernattning, tipspromenad med ficklampor – och fem stabila klassföräldrar. Det är några av framgångsfaktorerna som svetsade samman klass 5 B.

När inbjudan till klassfesten för barnen i 5 B på Myrsjöskolan i Nacka dök upp så var det flera föräldrar som reagerade med ren förskräckelse. 22 barn en hel natt i en gymnastiksal – en fredagkväll dessutom. Bakom initiativet stod fem modiga klassföräldrar – och en hel klass med förväntansfulla barn.

Men kvällen var noga planerad och barnen hade fått bidra i planeringen.

– Det viktigaste var att ta med sig kuddar. Kuddkrig light skulle nämligen avrunda kvällen, efter önskemål från barnen, berättar Mona, en av föräldrarna i klassen.

Klassföräldrarna samlade klassen vid halv sju på fredagskvällen och gick i gemensam trupp till en gymnastikhall i närheten. Alla festdeltagarna hade med sig sovsäck, liggunderlag, godis nattsaker och huvudkudde. Vid gympahallen väntade den första aktiviteten för kvällen – en spännande tipspromenad utomhus i mörkret med ficklampor. På schemat för kvällen fanns även fri lek, filmvisning på storskärm, nattning och det efterlängtade kuddkriget.

– På morgonen fick alla frallor och juice till frukost. Och sedan var det slut vid halv tio när föräldrarna fick komma och hämta sina barn.  

Så hur gick det då?

– Det var så uppskattat! Och klassen är mer sammansvetsad, berättar Mona.

 

Tre tips för övernattningsfesten:

    1. Skapa delaktighet. Involvera barnen och låt de vara med och påverka upplägget för festen. Och håll klassens övriga föräldrar informerade under planeringen så inte inbjudan kommer som en överraskning.
    2. Planera noga. Gör ett ordentligt körschema för kvällen och provtryck gärna så du vet att det håller. Dålig planering kan lätt skapa kaos – särskilt när trötta barn är inblandade.
    3. Anmäl i tid. Du behöver göra en anmälan och få ett godkännande av räddningstjänsten om du ska övernatta i en så kallad tillfällig förläggning – det vill säga exempelvis en gymnastiksal eller ett klassrum. Hur långt innan de behöver din anmälan skiljer sig lite åt från kommun till kommun. Så ett råd är att vara ute i god tid.

Läs också:

7 tips som räddar klassfesten

7 bästa aktiviteterna med klassen – enligt kidsen

  1.  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *