Så kan du hjälpa till att motverka nätmobbning

Nätet och sociala medier erbjuder oändliga möjligheter att umgås med klasskompisarna även utanför skoltid. Det är för det mesta härligt och bra för klassens sammanhållning. Men internet kan även bli en plattform för kränkningar, utsatthet och mobbning – och då är det lätt att som vuxen känna sig hjälplös. Det här vill Internetstiftelsen ändra på. Så de har tagit fram en utmärkt guide till föräldrar och andra vuxna med tips och råd om hur du kan prata med barn och unga om nätet. Guiden handlar också om vad du kan göra om du får reda på att någon råkat illa ut, eller om någon behandlar andra illa på internet.

Guiden är framtagen i samarbete med Bris och finns här att ladda ner gratis på Internetstiftelsens sajt. Läs, prata med ditt barn och sprid den till de andra föräldrarna i klassen. Visa den för pedagogerna i klassen.

Internetstiftelsen har också skrivit den här guiden om hur du kan prata med barn och unga om integritet och gränser på nätet. Utgångspunkten är att det inte handlar om att sätta upp gränser åt barnen, utan om att vägleda dem så att de kan fatta mer medvetna beslut själva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *