Vilken typ av klassförälder är du?

Varje år kan nästan 1.8 miljoner svenska föräldrar bli klassförälder. För alla som någonsin varit klassförälder finns det dock ett antal olika personlighetstyper som alltid kommer igen. Här är en lista på några av de vanligaste typerna. Känner du igen någon av dom? Är du någon av dom?

“-Helt orealistiskt.”

‘Det funkar aldrig’-Fabian

För Fabian är allting omöjligt. Hen ser inte glaset som vare sig halvfullt eller halvtomt, hen säger med gravlik stämma att glaset helt säkert kommer gå sönder. Och någon kommer skära sig. Den här typen av klassförälder kan vara påfrestande när man spånar kreativa idéer eller planerar klassfesten. Men underskatta inte Fabians bidrag till gruppen. Om målsnöret är att ingen ska sätta en vindruva i halsen och kvävas, eller att klasskassan kommer beslagtas av kronofogden, så blir den minsta framgång en fantastisk seger. En Fabian gör en festmåltid av en popcornskål!

Egna barn och andras ungar.

Lejonmamman Lisa

Egna barn och andras ungar. Rätt snabbt i klassföräldraskapet inser ni att Lisa inte är här för barnens skull. Hon är här för ett barn. Hennes barn. Rätt snart behöver ni alla ta hänsyn till era planer och idéer ur perspektivet ‘-Hur skulle det här fungera för min Michaela?’. Klassresan till Skara Sommarland är helt orimlig, för där har ju Michaela redan varit. Sockerkaka kan inte säljas på avslutningsfikat, för Michaela är känslig för gluten. Lejonmamman Lisa är redo att kämpa för sitt barn. Men det kan ni vända till en styrka! Bara ni ser till att paketera era planer och uppgifter i ett Michaela-format paket (‘-Någon måste ju hålla vakt på tältlägret. Vi vill ju inte att något barn, till exempel Michaela… går vilse eller blir uppäten av en björn’) så kommer Lisa att anmäla sig frivlillig och ge sitt allt.

‘Långkok i parken!’

Orealistiske Olof

Där många klassföräldrar lägger pannan i djupa veck och funderar över dom utmaningar som måste övervinnas om klassen ska få åka på zoo i Sörmland så finns det en personlighetstyp som alltid glatt tillkännager att han har en plan. Vi kan kalla honom Orealistiske Olof. Om gruppen bestämt att klassen ska ha disco-fest i uppehållsrummet så tycker Olof att alla de andra klasserna ska vara med. Tanken på att hålla 90 barn vid liv och glada får ger de andra klassföräldrarna en grönaktig ansiktsfärg, men Olof ser bara möjligheter. När ni har en Olof i er klassföräldragrupp så sätt honom inte som ansvarig för att välja resmål till klassresan eller ansvarig för att hitta på mat till vårens utflykt till parken. Resan kommer bli forsränning i Anderna och picknicken kommer bestå av tjälknöl tillagad på plats. Men på rätt plats kan en Olof vara en fantastisk tillgång. Han siktar mot horisonten och når ni bara halva vägen av hans målsnöre har ni ändå nått längre än de flesta vågar drömma.

Facebookflödesfia

Under de intensiva klassföräldramöten där er lilla grupp kämpar med att få klassfesten på banan så sitter en av medlemmarna tyst och tittar uppmärksamt på sin telefon, med ett koncentrerat uttryck i ansiktet. Det är lätt att tro att Fia just sitter och koncentrerat kollar upp billigast bussresorna till Bollebacken i vinter, men en förstulen blick över axeln visar att det ser ut som om Fia faktiskt mest kollar flödet på Insta eller Facebook. För att få det mesta ur er Fia är det bästa sättet att försiktigt placera en hand eller varför inte hela ansiktet mellan Fia och hennes skärm, och le uppmuntrande medan ni ger henne en specifik uppgift, gärna en som kan lösas med telefonen.
‘Fia? Fia? Hej. Nu när du ändå har telefonen uppe, kanske du kunde ta och surfa reda på ett presentförslag till pedagogerna.’

Det finns många fler typer av klassförälder, och ni kommer lära känna dem alla. Dela gärna med er om ni hittar några nya typer i kommentarsfältet och lycka till med klassmötena!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *