Guide: Så fixar du klassens Halloweenfest – steg för steg

Vi har samlat allt du behöver för att lyckas med det läskiga uppdraget att arrangera Halloween-festen för klassen. Här hittar du körschemat, lekarna, pyntet, fikat och inbjudningskorten. Och givetvis de allmänna kalasråden som håller dig på rätt sida kaos.

Att planera och genomföra en fest för 25 kräsna och läskigt peppade kids kräver både tid och fantasi. Saknar du det ena eller det andra så behöver du hjälp. Och vi vill hjälpa dig! Så vi har frågat alla vi känner och finkammat internet på jakt efter den perfekta Halloween-festen som inte är för komplicerad, inte för dyr och passar så många som möjligt. Resultatet hittar du nedan. Använd det som inspiration, lägg till det du saknar, ta bort det du tycker är onödigt – eller använd upplägget rakt av som det är. Du bestämmer!

Vi har även skapat utskriftvänliga pdf:er med den information du behöver ha tillgång till under och innan festen – så inte en strömlös mobil eller dator gör att du tappar kontrollen.

Glöm inte följa FHM:s råd kring corona. Följ samma regler på klassfesten som i skolan. Överväg att vara ute om det går.

1. Tillfället

Undvik en fredagkväll då både barn och klassföräldrarna är helt slut efter en lång skol- arbetsvecka. Anpassa tiderna för festen utifrån hur gamla barnen är – och tänk på att det kan se väldigt olika hur länge barnen i klassen får var uppe på kvällarna. Så lägg lite tid på att hitta rätt nivå. Låt festen hålla på i max två timmar. Full fart kort tid är betydligt bättre än utdraget och trötta barn.

2. Lokalen

Välj en lagom stor lokal som samlar barnen, inte sprider ut dom. Får du exempelvis låna skolans gymnastiksal kan det var en god idé att dela av den. Du kan lätt skapa en Halloween-känsla genom att dämpa belysningen, hänga upp ljusslingor i lokalen, mörka tygstycken och att dra ut bomull som spindelväv. Du kan även fixa små spöken med hjälp av vita tyger, servetter, ballonger eller bomull.

3. Inbjudan

Skicka ut inbjudan i god tid så att så många som möjligt har möjlighet att komma. Ge lite kärlek till själva inbjudan – så den inte bara kommer med information utan också med en förväntan.

Här nedan kan du gratis ladda ner klassförälder.nu:s egendesignade inbjudningskort för Halloween-festen.

4. Körschemat

Spontanitet och kreativitet i all ära – men nyckeln till en lyckad klassfest är planering och struktur. Här är ett exempel på hur du kan strukturera festen om ni är 4 föräldrar som hjälps åt och att det är 25 barn i klassen. Den här festen börjar klockan 18.00 – men den tiden kan ni givetvis ändra.

17.15: Klassföräldrarna samlas i lokalen och pyntar, fixar pysslet till fikat och förbereder lekstationerna i lekpass 1. Klassförälder 1 har uppdraget att hålla koll på tiden och schemat.

18.00: Barnen kommer. Klassförälder 1 och 2 tar emot i dörren och samlar in kontaktuppgifter till föräldrarna om det saknas och barnen är yngre.

18.05: Klassföräldrar 3 och 4 hälsar alla välkomna, berättar om kvällens upplägg och visar var toaletterna är. Klassförälder 1 delar in barnen i tre grupper med 7-9 barn i varje grupp samtidigt som klassförälder 2, 3 och 4 går till sina lekstationer.

18.10: Lekpass 1 drar igång. Tre stationer med en lek var. Förslagsvis “Sätta spindeln i nätet”, “Bus eller godis-lappar”, “Äcklig kläm och känn-quiz” (se beskrivningar nedan). Klassförälder 1 har rollen ta tiden och bryta för nya lekar samt att utgöra ett extra stöd och gå mellan stationerna och hjälpa till där det behövs. 15 minuter per lekstation.

18.40: Klassförälder 1 dukar fram fikat.

18.55: Fika. Klassförälder 1 och 2 servar barnen och förhindrar att fikat hamnar i hela lokalen. Klassförälder 3 och 4 plockar undan lekstationerna från lekpass 1 och förbereder för lekpass 2.

19.20: Lekpass 2. Förslagsvis “Häx-limbo” (se beskrivning nedan). Klassförälder 1,2 och 3 hjälps åt med leken. Klassförälder 4 plockar undan efter fikat och förbereder för lekpass 3.

19.40: Lekpass 3: Förslagsvis “Dansstopp med zoombie-tema” (se beskrivning nedan). Klassförälder 2 sköter musiken, klassförälder 3 är domare, klassförälder 4 hjälper till där det behövs. Klassförälder 1 håller koll på tiden och är beredd att ta emot föräldrar.

20.00: Festen är slut. Klassföräldrarna stannar kvar och städar.

21.00: Klassförälder 1,2,3 och 4 får slänga sig i soffan och klappa sig själva på axeln för ett mycket väl utfört uppdrag.

Här nedan hittar du hela körschemat i utskriftsformat.

5. Fikat

För att det ska vara enkelt så har vi använt oss av helfabrikatsfika som går att köpa i de flesta välsorterade livsmedelsbutikerna – men med en läskig touch. Det går givetvis att baka själva om man har tid och energi till det. Du kan duka på brickor så är det enklare att plocka fram. Och finns det inte bord och stolar i lokalen så kan du ta med ett par vaxdukar och lägga ut på golvet och servera fikat som picknick.

Dryck: Festis. Välj en och samma smak – så slipper ni bråk och upplevda orättvisor om en av smakerna inte räcker till alla som vill ha den.

Clementin-pumpor: Förvandla en vanlig clementin till en läskig Halloween-pumpa genom att rita mun och ögon med en tuschpenna direkt på skalet.

Oreo-spindlar: Klicka vit glasyr som ögon direkt på kexet och fäst en jellybean per öga. Klipp lakritssnören i bitar, ta åtta bitar och fäst som ben genom att sticka in dom i kexfyllningen.

Valfritt helfabrikats fika. Exempelvis bullar, kex eller kakor. Tänk på att ta hänsyn till eventuella allergier. Den flesta allmänna lokaler har ett generellt förbud mot nötter i lokalen med hänsyn till efterkommande gäster – så även om inget barn i klassen är allergisk mot nötter så är det bra att låta bli. Läs noga på förpackningarna – exempelvis så innehåller den populära Ballerinakexet hasselnötter.

6. Lekarna

Lekpass 1

Lek A: Sätta spindel i nätet: Den här leken är en variant av den klassiska leken “sätta svans på grisen”.

 1. Klassföräldern ritar upp ett stort spindelnät på ett stort papper och hänger upp detta på en vägg.
 2. Varje barn får en liten spindel med tejp på ena sidan.
 3. Barnen ska nu i tur och ordning – med ögonbindel på – försöka sätta spindeln så centralt som möjligt i spindelnätet. Närmast vinner!

Lek B: Bus eller godis-lappar: Denna roliga Halloween-lek passar utmärkt för barn och vuxna! Barnen får både äta godis, skratta med varandra och öva på charader.

 1. Klassföräldrarna har sedan tidigare förberett 16 stycken lappar. På 11 av lapparna finns en charad – typ “gå som en zombie”, “gör en läskig grimasch” osv (det ska ska vara Halloween-inspirerat i alla fall). På 5 lappar står det bara “godis”. Använd klassförälder.nu:s lappar genom att skriva ut pdf:n nedan och klipp ut eller skriv egna lappar. Lägg lapparna i en häxhatt.
 2. Barnen sätter sig i en ring och i mitten sitter en klassförälder med häxhatten och en godisskål. 
 3. Barnen tar i tur och ordning en lapp och läser vad det står. Om det står “godis” på lappen så får barnet ta en godis ur skålen och äta den. Men om det står en lätt liten uppgift, får barnet först utföra denna uppgift och sedan ta en godis ur godisskålen.

Nedan har du klassförälder.nu:s färdiga bus- eller godis-lappar.

Lek C: Äcklig kläm- och känn-quiz: En klassisk halloween-lek! Både spännande och lite äcklig.

 1. Klassföräldrarna har förberett fyra hinkar eller kastruller samt lika många prylar/saker (det kan vara en platsspindel, ett suddgummi, en kam, hårborste eller en liten sked) som barnen genom att endast använda händerna ska lyckas identifiera. Det behövs även “äckliga geggor” i varje hink, där föremålen ligger gömda i. Exempel på äckliga geggor kan vara en blandning av mosade bananer, mjöl, gryn, mosad potatis, kall pasta, linser, kräm, gräs och jord. Rör ihop geggorna i hinkarna och peta ner föremålen. Glöm inte att ladda med servetter så barnen kan torka händerna mellan hinkarna.
 2. Barnen får papper och penna och sedan får de i tur och ordning stoppa ner händerna i hinkarna och känna sig fram. De får inte titta – så de kan ha ögonbindel på när de känner. De ska heller inte avslöja vad de tror att det är utan skriva ner på sitt papper.
 3. Det barn som gissat rätt på flest föremål vinner leken.

Lekpass 2

Häxlimbo: En variant av den klassiska limbon, fast istället med en häxkvast. Allt du behöver är en kvast och anpassad musik – så som en färdig Halloween-spellista på Spotify.

 1. Klassföräldrarna ställer sig mitt emot varandra och de håller upp häxkvasten emellan sig. De börjar med att hålla kvasten i axelhöjd. 
 2. Barnen ställer sig på ett led framför häxkvasten.
 3. Barnet först i kö dansar in under kvasten. Nästa barn på tur gör samma sak.
 4. Klassföräldrarna sänker ner häxkvasten ett snäpp, så att det blir svårare för barnen.
 5. Så här fortsätter det tills att det barn som klarar av att dansa under kvasten på lägst nivå står som vinnare av leken.

Lekpass 3

Dansstopp med zombietema med läskig musik: Vem gillar inte dansstopp? Perfekt som avslutning eller bara för att höja kalasstämningen. Reglerna är enkla! Dansa och stå stilla när musiken pausas.

 1. Klassföräldern släcker allt ljus i lokalen, ställer sig vid högtalaren och sätter på musik.
 2. Barnen dansar till musiken och när klassföräldern pausar musiken ska barnen stå helt stilla, den som rör sig åker ut. Det barn som är kvar längst vinner. 
 3. En till klassförälder bör med fördel agera domare och se till så att ingen fuskar, utan att alla barn står helt stilla.

Bonuslek

Reflexbana i mörkret: Har ni möjlighet att vara utomhus så kan det vara kul att avsluta med en läskig reflexpromenad.Då är dessutom baren påklädda när föräldrarna kommer och hämtar.

 1. Barnen blir uppdelade i små lag och klassföräldrarna har sedan innan förberett en reflexbana i mörker. Det kan till exempel vara i en slinga i skogen eller liknande (fungerar även inomhus).
 2. Barnen blir tilldelade ficklampor och i sina lag ska de följa slingan genom att lysa sig fram. Reflexerna glimrar till och visar vägen. I slutet av reflexpromenaden finns en skatt, det lag som först hittar denna vinner. 
 3. Om man vill göra reflexbanan lite läskigare kan en klassförälder klä ut sig med en läskig halloweenutklädnad och gå efter barnen på reflexbanan för att skrämma dem. Klassföräldern kan t.ex. göra ljud eller gömma sig (bakom träd om det är utomhus och bakom dörrar eller liknande om det är inomhus).

Här hittar du alla lekar i utskriftsformat.

7. Checklista: Att fixa innan festen

Handla

Till fikat:

25 festis eller capri son

25 clementiner

25 bullar eller kakor

4 paket oreokakor

Vit glasyr på tub

Jelly beans (du behöver 50 stycken godisar)

Lakritssnören

Till lekarna:

Smågodis (helst färdigförpackat godis pga eventuella allergier)

Ingredienser till geggorna (så som bananer, mjöl, gryn, potatis, pasta, linser, kräm). Eller så tar du detta hemifrån om du har .

Utrustning till pynt och lekarna

Låna, ta med hemifrån eller köp:

Svart, permanent tuschpenna (till clementinerna)

Tre brickor (att duka fikat på)

Plastspindlar (till pynt och lekar)

Ljusslingor (till pynt)

Mörka tygstycken (till pynt)

Pumpa (till pynt)

Vita servetter (till spök-pynt)

Ballonger (till pynt)

Bomull (till pynt)

Föremål till leken kläm och känn quiz – till exempel platsspindel, ett suddgummi, en kam, hårborste eller en liten sked.

1 kvast (till limbon)

Hinkar/kastruller (till lekarna)

Lappar till Bus eller godislappar-leken

Godisskål (till Bus eller godis-lappar)

Ögonbindlar – 4 stycken (till lekarna)

Servetter (till fikat och kläm-leken)

Häxhatt (till Bus eller godis-lappar)

Om du väljer att ta med bonusleken så behöver du även reflexer och ficklampor.

Högtalare/musikutrustning (till lekarna)

Papper och 10 pennor (till lekarna och föräldrar kontaktuppgifter)

Plåster

Förstahjälpen-kit

Våtservetter

Extra hushållspapper

Här nedan hittar du hela checklistan i utskriftsformat.

8. Kom ihåg!

När du är klar så har du gjort en hjälteinsats! Och bidragit både till att ge barnen en upplevelse att minnas – och att stötta skolan genom att hjälpa till att stärka gemenskapen i klassen. Så ska du med all rätt vara stolt och nöjd med dig själv!

Läs mer om klassfester:Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *