Städa naturen och tjäna pengar till klasskassan

Plocka skräp och få en slant till klassen. Det erbjudandet får alla skolklasser i Nacka av sin kommun. Jättebra alternativ till att sälja tubsockar och baka fikabröd tycker vi på klassförälder.nu! Här kan du läsa mer om upplägget och hur det ser ut i andra kommuner.

Vi tycker att det är viktigt att ungdomar blir medvetna om den mängd skräp som slängs i naturen och att de ges möjlighet att få göra en insats. Så vi tycker att det är ett värdefullt arbete, säger Sophia Lindgren, ansvarig för naturstädningen på Nacka kommun.

Varje vår och höst ges skolklasser och ungdomsföreningar möjlighet att städa naturen i Nacka. Bidraget för ett städat område (lagom för en skolklass) är just nu 600 kronor. Så visst – klassen blir inte svinrik av att städa i naturen – men barnen får komma ut och göra något tillsammans som faktiskt är bra på riktigt. Det blir inte bara en inkomst utan är även något att vara stolt över.

Men en klass kan boka upp till fyra områden -– så ligger ni i och hjälps åt både barn och vuxna i klassen så kan det bli 2 400 kronor på hösten och lika mycket på våren.

Vi räknar med att varje område städas av minst 10 barn och några vuxna under en förmiddag eller eftermiddag, ca 3-4 timmar per område. Det är ungefär vad vi förväntar oss av en klass, berättar Sophia Lindgren.

Upplägget är att klasserna anmäler sig via kommunens hemsida. Där får klassen även välja vilket eller vilka områden i kommunen de vill städa. Kommunen har gjort uppdelningen och markerat på kartor. Av säkerhetsskäl är det ingen städning längst vägarna. När det är dags att städa så får klassen hämta skräpsäckar i kommunhuset. Säckarna lämnas sedan på förutbestämda upphämtningsplatser i närheten av respektive städområde.

Vad har du för råd till klassföräldrar som funderar på att köra naturstädning med klassen?

Att vara förberedd, påläst och följa anvisningarna. Skriva ut kartorna, både detaljkarta över området och översiktskarta, så att ni i förväg planerat på vilken säckplats ni ska ställa säckarna och vart ni ska. Och sedan återrapportera enligt anvisning direkt efter städning.

Klassförälder.nu har kontaktat ytterligare 6 kommuner (Stockholm, Luleå, Linköping, Kalmar, Sundsvall och Göteborg) och frågat om de har något liknande erbjudande till skolklasser – vilket ingen av dom har i dagsläget. Däremot så tar alla kommuner i Sverige emot förslag från sina medborgare, så kallade medborgarförslag. Så är du sugen på att städa i kommunen mot betalning med klassen så är första steget att kontakta din kommun och kolla om de har ett liknande erbjudande. Har de inte det så föreslår vi att du skickar in ett medborgarförslag och håller tummarna för att du blir lyssnad på. Du hittar kontaktuppgifter på kommunens hemsida och du kan använda texten nedan i ditt mejl:

Hej! 
Jag har ett medborgarförslag: Jag skulle vilja att vår kommun tar fram ett koncept där skolklasser kan hjälpa till att städa naturen i kommunen mot ersättning till klasskassan. Det finns liknande upplägg i andra kommuner. Till exempel i Nacka kommun. Ni kan läsa mer om upplägget på Nacka kommuns hemsida: https://www.nacka.se/boende-miljo/natur-och-parker/skotsel-av-park-och-naturmark/naturstadning/

Ser fram emot att hör från er!
Vänligen Ditt namn

Här kan du läsa mer om projektet på Nacka kommuns hemsida: https://www.nacka.se/boende-miljo/natur-och-parker/skotsel-av-park-och-naturmark/naturstadning/


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *