Så skapar du sammanhållning i högstadieklassen

Pinsam. Fattar inte någonting. För att skona ditt ego och ditt tonårsbarns sociala kapital så har vi pratat med ett riktigt högstadieproffs – och rett ut hur man på bästa sätt axlar klassföräldrarollen på högstadiet.

Risken att du som klassförälder i högstadiet gör fel – riktigt fel – är överhängande. I alla fall om du frågar ditt eget barn. Vi har pratat med Annika som sedan många år är mentor och lärare på Sveriges största högstadieskola, Ekliden skola i Nacka. Hon ser att ett av klassföräldrarnas viktigaste bidrag till barnen och skolan är att göra något kul med klassen som stärker gruppen positivt.

Det finns massor med roliga saker man kan göra, till exempel en picknic med klassen och deras föräldrar eller ett disco.

Men det är inte bara vad du gör som är viktigt, utan också hur du gör det:

Försök att göra en grundlig planering, vem som gör vad. Barn som har svårt att koncentrera sig blir ofta stökiga när planeringen brister. Tydliga ramar är det bästa.

Du kan också satsa på aktiviteter där barnen på ett tydligare sätt är med och bidrar. Det kan vara en middag där barnen lagar mat till föräldrarna för självkostnadspris. Samlar klassen in pengar för att åka på resa eller liknande så kan de passa på att ta lite extra betalt per kuvert och låta överskottet gå till klasskassan. Många skolor ställer upp och lånar ut hemkunskapssalarna om du frågar snällt. En annan variant på samma tema är att låta barnen baka och bjuda föräldrarna på kakbuffé.

Annika tipsar också om att man kan låta klassen ordna en överraskning för föräldrarna. En kul grej kan vara att bjuda in föräldrarna och göra en variant av roliga timmen, där alla i klassen bidrar med något.

Hur ser du att klassföräldrarna kan stötta skolan i övrigt?

Genom att vara aktiva och visa intresse.

10 aktiviter för högstadieklassen

  • Storfika, där alla bidrar med något till en fikabuffé
  • Disco
  • Barnen bjuder föräldrarna på middag
  • Picknick
  • Brännbollsturnering
  • Pysselkväll
  • Spelkväll
  • Klassens överraskning, som roliga timmen där föräldrar är bjudna
  • Bowlingturnering
  • Skogspromenad med korvgrillning

Har du några tips? Använd gärna kommentarsfältet nedan. Så hjälper du andra klassföräldrar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *