Isolerad i två veckor. Så här gör du.

Nu har det hänt! Du har fått beskedet. Av den ena eller andra anledningen så ska du nu tillbringa två veckor hemma i ditt livs första karantän. Och inte bara du, utan hela din familj. Några av er kanske är krassliga. Men ni är alla tillsammans, på en liten yta. Hur klarar man det?

BRASKLAPP: Den här artikeln handlar inte om hur du hanterar din sjukdom eller minimerar smittspridning. För information om sånt rekommenderar vi att ni vänder er till Folkhälsomyndighetens hemsida. Den här artikeln ger tips och råd för hur ni som familj mår bättre när ni måste stanna hemma i två veckor.

Enligt Svenska Akademins ordbok, årgång 1924:
LAPP-SJUKA, r. l. f. (ngt vard.) benämning på ett deprimerat sinnestillstånd som ofta utvecklar sig hos vid kulturmiljö vana personer som tvingas att leva i isolering.

Lappjuka, eller Cabin Fever, är en högst realistisk åkomma. För även om det kan kännas ganska skönt att äntligen få beta av den där Netflix-serien ni småknaprat på så länge, eller läsa den där romanen alla pratat om, så kan och kommer det vara en utmaning att hålla humöret uppe under karantänen. Vi på Klassförälder.nu har samlat några idéer och goda råd till vad man kan tänkas hitta på för att få tiden att flyta lättare.

  • De flesta av oss har ett ganska stort bibliotek med digitala bilder sparat. Faktum är, att många har så många bilder att dom knappt alls orkar eller hinner med att titta igenom dom. Denna artikels författare, som ett exempel, hade över 37000 bilder i sitt digitala bibliotek – och det var två år sen. Att tillsammans med familjen gå igenom och välja ut bilder är ett tidskrävande, men roligt och givande arbete, speciellt tillsammans. Hitta på ett tema – varför inte en kalender över de senaste åren ellerett album med alla bilder där ni firar midsommar under åren – och välj ut bilder till dem. I exempelvis Google Photos kan ni skapa album som ni sedan kan trycka ut till fysiska kopior med tjänster som Önskefoto, Smart Photo, eller Ica Foto.
  • Enligt den samlade psykologiska expertisen finns få saker som är så terapeutiska för den som känner sig isolerad att komma ut i naturen. Och bara för att ni inte ska umgås med andra människor innebär ju inte det att ni inte får gå ut. Så ta en promenad! Lukta på en tall. Högt uppe. Inte nere vid marken.
  • Hemma-spa
  • Ha en hemmaturnering i ett sällskapsspel.
  • Sannolikt spelar era barn dataspel. Passa på nu att uppleva vad dom upplever och spela med dom! De flesta spel idag går att spela fler personer samtidigt. Det finns hos många vuxna ett motstånd mot att ge sig in i barnens spelvärld. Men gör ett ordentligt försök! Och sitt inte bara bredvid, utan delta, på riktigt. Genom att testa barnens spel får ni också en djupare förståelse för vad era barn tycker är roligt. Och ni kommer upptäcka att det ÄR roligt. Snart kommer ni tjata på ungarna att spela Fortnite eller bygga ett nytt palats i Minecraft.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *